دندان عقل هشتمین و آخرین دندان در هر نیم فک می باشد که به طور معمول در حدود سن هجده سالگی در دهان ظاهر می شود و به همین دلیل هم به دندان عقل معروف است.
اگر فضا برای رویش این دندان کافی باشد و به طور طبیعی در پشت دندانهای دیگر در دهان ظاهر شود می تواند به عنوان یک دندان آسیای محکم در جویدن کمک کند و هیچ مشکلی نداشته باشد در این موارد مثل یک دندان کاملا طبیعی با آن برخورد می شود و در صورت نیاز هم می توان آن را ترمیم کرد و یا درمان ریشه کرد.
ولی متاسفانه درربسیاری از موارد رویش این دندان با مشکل مواجه می شود و در مسیری نادرست قرار می گیرد. به همین خاطر ممکن است نیمه نهفته یا نهفته شود.
دندان نیمه نهفته به این معنی است که فقط قسمتی از تاج دندان از لثه بیرون آید . در این موارد به علت فشار مواد غذایی در حین جویدن با گیر کردن خرده های آنها بین لثه و دندان التهاب ایجاد شده و درد شدیدی ایجاد می گردد. گاهی حتی این درد و التهاب باعث می شود دهان به خوبی باز نشود و بیمار حالت بدی را تجربه می کند. در این موارد با مراجعه به دندانپزشک لازم است آنتی بیوتیک تراپی انجام گردد تا التهاب خوب شود و پس از آن مبادرت به خارج کردن دندان نمود.
دندان عقل نهفته حالتی است که هیچ قسمتی از دندان در دهان قابل مشاهده نیست و در حقیقت به طور کامل در زیر لثه و استخوان قرار گرفته است.
شکل نهفتگی دندان های عقل بسیار متفاوت است و به همین خاطر ممکن است مانورهای متفاوتی برای جراحی آنها لازم باشد.
دندانهای عقل نهفته گاهی باعث آسیب به ریشه دندانهای جلوتر و یا جا به جا شدن آنها می شود.
هم چنین کسانی که دندان های عقل نهفته دارند در برخی موارد سردردهای ناشی از آن را ممکن است تجربه کنند.
نکته مهم در مورد دندانهای نهفته آن است که یا باید جراحی و خارج سوند م یا به طور سالیانه چک آپ شوند چون احتمال شکل گیری کیست و تومور در اطراف آنها وجود دارد.
امروزه با روش رادیوگرافی CBCT یا همان اسکن سه بعدی دندانهای عقل می توان قبل از عمل جراحی اطلاعات خوبی در مورد میزان و شکل نهفتگی و ارتباط دندان با عصب فک پایین یا نقاط آناتومیک دیگر به دست آورد تا جراحی راحت تری را بتوان انجام داد.
آنچه مسلم است در مورد دندان عقل باید با دندانپزشک تان مشورت کنید و در صورت لزوم تصمیم به خارج کردن آن بگیرید. توجه داشته باشید جراحی این دندان در سنین پایین تر راحت تر است .
دیدگاه خود را بنویسید