همه مردم درمورد لزوم تمیزی مطب دندانپزشکی و استریلیزاسیون مطب  آگاهند.در پرونده های بیماران مطب ما قسمتی وجود دارد که در آن از مراجعین خواسته شده است انتظارات خود را از مطب دندانپزشکی بیان کنند.تقریبا" همه مردم در پاسخ به این پرسش اولین انتظار خود را تمیزی واستریلیزاسیون مطب می دانند.

امیدوارم اطلاعاتی که در این قسمت می آید تا حدودی به بالارفتن اطلاعات مردم در این زمینه کمک نماید:

برای صحت استریلیزاسیون وسایل ومحیط دندانپزشکی داشتن شرایط زیر الزامی است:

۱-محیط مناسب : اتاق کار دندانپزشکی باید به گونه ای باشد که امکان تمیز کردن و ضدعفونی کردن روزانه آن وجود داشته باشد مثلا" بسیار مهم است دیوارهاوکف اتاق وکمد ها قابل شستشو باشند.قسمت شستشوی وسایل از دستشوئی جدا باشد در هنگام کار دندانپزشکی امکان پاشیدن خون وبزاق به اطراف بسیازر زیاد است وتنها با شستشوی مداوم می توان از تمیزی محیط و دستگاه ها مطمئن شد.

۲-ابزار و وسایل مورد استفاده در استریلیزاسیون: در گذشته از حرارت خشک (فور) جهت استریل وسایل در دندانپزشکی استفاده می شد ولی هم اکنون از حرارت مرطوب و دستگاه اتوکلاو برای این کار استفاده می شود.اتوکلاو های مختلفی جهت استریلیزاسیون وسایل دندانپزشکی وجود دارد ولی بهتر است از اتوکلاو هائی استفاده شود که دستگاه خشک کن ووکیوم دارند.در ضمن انواعی که فیلتر های ضد باکتری دارند بر بقیه ارجحیت دارند.بسیار مهم است که کلیه وسایل دندانپزشکی که در دهان بیمار به کار برده می شود(از جمله آنگل وسر توربین )استریل گردند.

از دیگر وسایلی که در دندانپزشکی برای تمیز کردن وسایل دندانپزشکی استفاده می گردد دستگاه اولتراسونیک است.این دستگاه با ایجاد امواج اولتراسونیک ذرات چسبیده به ابزار دندانپزشکی را کاملا" تمیز کرده و آن ها را آماده برای استریل کردن می کند.


3-مواد مصرفی : هم اکنون مواد ضدعفونی کننده زیادی در دسترس است که برای ضدعفونی کردن ابزار، سطوح و کف مطب ودست دندانپزشکان به کار می رود.دقت نمائید که مطب انتخابی شما حتما" از این مواد استفاده نماید.در هنگام کار بر روی یک بیمار بسیاری از قسمت های یونیت وصندلی دندانپزشکی توسط نایلون های مخصوص یک بار مصرف پوشیده می شود وپس از اتمام کار بیمار تعویض می گردد .سایر سطوح یونیت باید توسط مواد ضدعفونی کننده تمیز گردند.

دندانپزشک و دستیاران وی حتما" باید از دستکش یک بار مصرف و ماسک مناسب برای هر بیمار استفاده نمایند.

پک های مخصوصی برای استریل کردن ابزار وجود دارد که ابزار  پس از تمیز شدن در آن ها قرار گرفته و در اتوکلاو قرار می گیرد تغییر رنگ نشانگر روی این پک ها نشاندهنده استریل بودن وسایل است.

 

آینه ها و آبسلانگ های یک بار مصرف در معاینه دندان ها کاربرد دارند.

  باید دانست بسیاری از ابزار دندانپزشکی یک بار مصرف نیستند وباید به درستی استریل شوند و تنها کاربرد چند قطعه یک بار مصرف دلیل بر رعایت همه نکات نمی باشد.

4-نیروی انسانی آموزش دیده وکار آمد: تمام نکاتی که در فوق مطرح شد هنگامی موثر است که پرسنل مطب تجربه ، دانش واهتمام لازم برای به کار گیری آن ها را داشته باشند.صرف داشتن اتوکلاو برای مطمئن شدن از استریلی وسایل کافی نیست .مسئول استریلیزاسیون مطب باید اطلاعات کافی از این فرآیند داشته  باشد. نطارت مداوم دندانپزشک بر فرآیند های استریلیزاسیون الزامی است.کلیه پرسنل مطب باید در سلامت کامل باشند ودر مقابل بیماری هائی نظیر هپاتیت بی واکسینه شده باشند.

حق طبیعی هر فرد است که در هنگام مراجعه به مطب دندانپزشکی از کیفیت استریلیزاسیون مطب پرسش نموده وپاسخ های لازم را دریافت نماید.از مراجعه به جاهائی که از پاسخ به سوالات شما دراین زمینه طفره می روند خودداری نمائید.