استخوان های نگهدارنده دندان ها که به استخوان آلوئولار معروفند از ظریف ترین استخوان های بدن ما هستند . این استخوانها در حقیقت زوائد بسیار باریکی هستند که بر روی استخوان های فکین قرار دارند و ریشه دندان ها را در خود جای داده اند. اعمالی که دندان به طور معمول و روزانه انجام می دهد مثل جویدن غذا یا تماس های مختلف در حین صحبت کردن و ... باعث اعمال فشارهای مداوم بررروی این استخوان ها می گردد و به حفظ سلامت آن ها کمک می کند . از طرفی خونرسانی از طرف لیگامان نگهدارنده دندان ها به این استخوان ها باعث تغذیه مناسب این استخوان ها و حفظ حیاتشان می شود.
وقتی دندان به هر دلیلی کشیده می شود نیروهای تحریک کننده مستمر بر روی این استخوان ها از بین می رود و زمینه برای تحلیل و کوچک تر شدن آنها در طول و عرض فراهم می شود. از طرفی خونرسانی از طرف لیگامان های پریودنتال دیگر وجود ندارد و بافتی که کم خون شود به تدریج کوچک و کوچک تر می شود. بنابراین یکی از مهم ترین دلایل تحلیل رفتن استخوان های فک کشیدن دندان ها است. راه جاره جیست؟ جایگزینی هر چه سریع تر دندان کشیده شده با ایمپلنت دندانی راهی بسیار عالی برای جلوگیری از تحلیل فک است. ثابت شده است هنگامی که جای یک دندان کشیده شده با ایمپلنت پر می شود تحریک مجدد استخوان با فشارهای جویدن و ... باعث جلوگیری از تحلیل استخوان آلوئولار فک می شود.
عفونت های دندانی یکی دیگر از عوامل تحلیل استخوان فک است. کسانی که مبتلا به بیماری های لثه هستند و یا دندان های عفونی درمان نشده یا بد درمان شده دارند در اثر عفونت مقدار زیادی از بافت استخوان فک را از دست می دهند و هنگامی که این دندان ها کشیده می شود برای جایگذاری ایمپلنت نیاز به بازسازی استخوان وجود خواهد داشت.
کشیدن ناجور دندان ها نیز یکی از عوامل تحلیل استخوان فک است. برای کشیدن دندان دندانپزشک باید به گونه ای عمل کند که استخوان فک آسیب نبیند و تحت فشار و ضربه قرار نگیرد. امروزه خارج کردن دندان برای ایمپلنت از این اصول تبعیت می کند و به همین خاطر به زمان و دقت بیشتری احتیاج دارد. روش های مختلفی هم برای حفظ استخوان بعد از کشیدن دندان به وجود آمده که شامل کاربرد پودرهای استخوانی و بایومتریال ها و یا جایگذاری فوری ایمپلنت می باشد.
در برخی موارد هنگام خارج کردن دندان های جلو برای حفظ استخوان و فرم بافت نرم ناحیه تکه پوسته مانندی از دندان باقی گذاشته می شود تا از تحلیل استخوان و نیاز به درمان های پیشرفته جلوگیری شود.
دیدگاه خود را بنویسید